ຜັກຕຳນິນ / Carlet-fruited Gourd
APA 6th ed. ຜັກຕຳນິນ / Carlet-fruited Gourd. (2023, August 8). Retrieved from https://www.phakhaolao.la/kb/0000334
MLA 8th ed. ຜັກຕຳນິນ / Carlet-fruited Gourd. Pha Khao Lao, 8 August 2023, https://www.phakhaolao.la/kb/0000334.
Chicago 17th ed. Pha Khao Lao. 2023. "ຜັກຕຳນິນ / Carlet-fruited Gourd." Published August 8, 2023. https://www.phakhaolao.la/kb/0000334.
ໄທ: ຜັກຕຳລຶງ, ແຄໂດ, ຜັກແຄບ.
ກຳປູເຈຍ: ສະເລິກບາ.
ຈີນ: ຮົງກົວ.
ອັງກິດ: carlet-fruited gourd, ivy gourd, perennial cucumber.
ຜັກຕຳນິນ ເປັນພືດເຄືອ ທີ່ປົ່ງຄືນໃໝ່ທຸກໆປີ ຈາກຂໍ້ຂອງເຄືອໃນຊ່ວງລະດູຝົນ. ມືກ້ຽວຂອງມັນມີຫຼາຍງ່າ ແລະ ມີຮາກແຂງແຮງ. ໃບຂອງມັນເປັນຮູບຫົວໃຈ, ເບິ່ງຄ້າຍຄືໃບຕານ ແລະ ມີແຄມໃບເປັນວັກ ມີຂະໜາດ 5-10 ຊມ, ກ້ານໃບຍາວແຕ່ 1-5 ຊມ. ດອກຜູ້ເປັນສີຂາວ ຫຼື ເຫຼືອງເລັກນ້ອຍເປັນຮູບກະດິ່ງ ຂະໜາດຄວາມຍາວ 2.5-3.5 ຊມ ແລະ ກວ້າງ 1.2 ຊມ, ສ່ວນດອກແມ່ ມີຄວາມຍາວແຕ່ 1-3 ຊມ. ໝາກຂອງມັນເປັນຮູບໄຂ່ ຂະໜາດ 2.5-6 x 1.5-3.5 ຊມ, ມີນວນສົດ, ເວລາສຸກ ຈະເປັນສີແດງ, ສ່ວນແກ່ນຈະເປັນສີເຫຼືອງ ມີຂະໜາດ 7 x 3 ມມ.
ຍອດອ່ອນຂອງຜັກຕຳນິນ ມັກໃຊ້ໜື້ງ ຫຼື ລວກ ກິນກັບແຈ່ວ, ເຮັດຊຸບ, ແກງຈືດ, ແກງໃສ່ເສັ້ນໝີ່.ຢູ່ໃນປະເທດໄທ ເພິ່ນມັກເອົາໝາກອ່ອນມາກິນສົດ ຫຼື ມາດອງ, ບາງເທື່ອກໍໃຊ້ເຮັດແກງ ຫຼືນຳມາກິນສົດ ໃສ່ຍຳສະລັດ ເສີບເປັນອາຫານເບົາ. ສ່ວນຫຼາຍມັກເກັບເອົາໝາກ ຂະໜາດ 2.5-7.5 ຊມ ມາປຸງແຕ່ງເປັນແຈ່ວດອງ. ໝາກທີ່ສຸກ ຈະເປັນສີແດງ ແລະ ມີລົດຊາດຂົມໂພດຈຶ່ງບໍ່ມັກບໍລິໂພກກັນ. ສຳລັບຢູ່ລາວເຮົາ ແມ່ນບໍ່ນິຍົມກິນໝາກຂອງມັນ. ໃບດິບຂອງຜັກຕຳນິນ ເຊື່ອກັນວ່າ ສາມາດຕ້ານໂລກມະເຮັງໄດ້ ພ້ອມທັງມີຄວາມສາມາດໃນການປິ່ນປົວໂລກເບົາຫວານໄດ
ຄຸນຄ່າທາງດ້ານໂພຊະນາການຂອງຜັກຕຳນິນຕໍ່ 100 ກຼາມ
- kcal 26
- Water 91.0 (g)
- Protein 3.6 (g)
- Fat 0.2 (g)
- Carb 1.2 (g)
- Fiber 2.7 (g)
- ASH 1.3 (g)
- Ca 57 (mg)
- P 69 (mg)
- Na 19 (mg)
- K 166 (mg)
- Fe 1.4 (mg)
- Cu 0.14 (mg)
- Zn 0.5 (mg)
- Carotene 4036 (mcg)
- Vitamin A 336 (RAE mcg)
- Vitamin B1 0.11 (mg)
- Vitamin B2 0.17 (mg)
- Vitamin B3 0.80 (mg)
- Vitamin C 13 (mg)
- micronutSc 1.39