ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດແມງແຄງຍາວ (Rice bug)
ຊື່ວິທະຍາສາດ: Leptocorisa oratorius F.
ຊື່ສາມັນ: Rice bug
ຊື່ພາສາລາວ: ແມງແຄງຍາວ
ໂຕແກ່ມີລໍາໂຕຍາວ ຫຼັງມີສີນ້ໍາຕານປົນດໍາ, ລໍາໂຕເປັນສີຂຽວ ແລະ ມີຂະຫນາດຍາວ ວາງໄຂ່ຮຽງກັນເປັນແຖວ ເທິງໃບເຂົ້າ ແລະ ຮວງເຂົ້າ, ທັງໂຕອ່ອນ ແລະ ໂຕແກ່ຈະມີກິ່ນເຫມັນ.
ການລະບາດ
ແມງແຄງຍາວສ່ວນຫຼາຍຈະລະບາດ ຊ່ວງໄລຍະເຂົ້າເລີ່ມອອກຮວງ ຈົນຮອດໄລຍະເມັດເຂົ້າເລີ່ມສ້າງທາດແປ້ງ
ລັກສະນະການທໍາລາຍ
-
ແມງແຄງຍາວໂຕອ່ອນ ແລະ ໂຕແກ່ຈະໃຊ້ປາກແທງເຂົ້າໃນເມັດເຂົ້າ ທີ່ມີຮອຍຕໍ່ລະຫວ່າງເປືອກທີ່ຫຸ້ມເມັດເຂົ້າ, ທໍາລາຍເມັດເຂົ້າໃນໄລຍະທີ່ເປັນນໍ້ານົມ ເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າລີບ, ຖ້າດູດກິນໃນໄລຍະທີເມັດເຂົ້າເປັນທາດແປ້ງ ຈະເຮັດໃຫ້ຄຸນນະພາບຂອງເມັດບໍ່ດີ
-
ເມັດເຂົ້າທີ່ຖືກທໍາລາຍຈະເປັນຈຸດສີຂາວຫມົ່ນຂອບສີນໍ້າຕານ ເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າບໍ່ເຕັມ, ເມັດມີສີດໍາ, ເວລານຳເຂົ້າໄປສີ ເມັດເຂົ້າຈະຫັກ, ເຂົ້າຈະມີກິ່ນຂີວ, ແຂງກວ່າປົກກະຕິ ເວລາກິນເຂົ້າຈະມີລົດຊາດຈາງ ແລະ ຖ້າຖືກທໍາລາຍຫຼາຍຈະເຮັດໃຫ້ເມັດເຂົ້າລີບທັງຫມົດເລີຍ.
ການປ້ອງກັນ
- ອະນາໄມ ຖາງຫຍ້າຄັນນາ ແລະ ບໍລິເວນອ້ອມໄຮ່ນາ ເພື່ອທໍາລາຍບ່ອນຢູ່ອາໃສຂອງແມງແຄງ
- ໃຊ້ສິ່ງທີເຫມັນເຊັ່ນ: ປາເນົ່າ, ຫອຍເນົ່າ, ປູເນົ່າ ລໍ້ໃຫ້ແມງແຄງມາຕອມແລ້ວໃຊ້ສະຫວິງແກ່ວງຈັບມາທໍາລາຍຖິ້ມ.
- ຫຼີກລ້ຽງການປູກເຂົ້າຕໍ່ເນື່ອງເພື່ອຫຼຸດການແຜ່ພັນຂອງແມງແຄງຍາວ.
- ນໍາໃຊ້ສະຫມຸນໄພປ້ອງກັນເຊິ່ງມີສ່ວນປະສົມດັ່ງນີ້: ໃບຂົມກະເດົາ 1 ກິໂລກຼາມ, ສີໄຄເຄື່ອງ 1 ກິໂລກຼາມ, ຫົວຂ່າແກ່ 1 ກິໂລກຼາມ, ຂີ້ໝິ້ນ 1 ກິໂລກຼາມ, ຫມາກເຜັດຂີ້ຫນູ 1 ກິໂລກຼາມ, ຢາສູບ 1 ກິໂລກຼາມ, ກາກນໍ້າຕານ 1 ລິດ, ນໍ້າສະອາດ 20 ລິດ
ຂັ້ນຕອນການປະຕິບັດ: ນໍາເອົາສ່ວນປະສົມດັ່ງກ່າວມາຟັກໃຫ້ມຸ່ນ, ປະສົມເຂົ້າກັນຈາກນັ້ນຫມັກໄວ້ 15 ວັນ, ແລ້ວນຳໄປກັ່ນຕອງດ້ວຍຜ້າສະອາດ
ອັດຕາສ່ວນໃນການໃຊ້: ເອົານໍ້າຫມັກທີ່ຕອງລະອຽດແລ້ວຈໍານວນ 1 ລິດ ປະສົມກັບນ້ໍາສະອາດ 20 ລິດ ແລ້ວເລີ່ມສີດກ່ອນເຂົ້າຈະອອກຮວງ 3 ວັນ/ຄັ້ງ ໃຫ້ສີດ ຕອນເຊົ້າ ຫຼື ຕອນແລງ.
ການກໍາຈັດ
- ລົງສໍາຫຼວດທົ່ງນາເປັນປະຈໍາ ເມື່ອພົບເຫັນ 1 ໂຕ/ສຸມ ໃຫ້ເຝົ້າລະວັງ ແລະ ເມື່ອເຫັນໄຂ່ ຫຼື ໂຕອ່ອນຂອງ ແມງແຄງຍາວໃຫ້ທໍາລາຍຖິ້ມທັນທີ
- ຖ້າເຫັນແມງແຄງຍາວຕາມທົ່ງນາ ບໍ່ຈໍາເປັນຕ້ອງລໍຖ້າໃຫ້ເຂົ້າອອກຮວງຈຶ່ງກໍາຈັດ ຄວນໃຊ້ສະຫວິງແກວ່ງ ໃນທຸກໆຕອນເຊົ້າ ແລ້ວນໍາແມງແຄງມາທໍາລາຍຖິ້ມ
- ກໍລະນີພົບເປັນຈໍານວນຫຼາຍນໍາໃຊ້ຢາເຄມີປາບສັດຕູພືດ Imimdacloprid, Deltamethrin ໃນອັດຕາການນໍາໃຊ້ ທີ່ລະບຸໄວ້ຂ້າງກ່ອງຢາ (ຖ້າບໍ່ຈໍາເປັນແມ່ນບໍ່ໃຫ້ໃຊ້)