ອັດຕະປື Attapeu ເຊກອງ Se k ong ຈຳປາສັກ Champasak ສາລາວັນ Salavan ສະຫວັນນະເຂດ Savanakhet ຄຳມ່ວນ Khammouane ບໍລິຄຳໄຊ Bolikhamsai ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ Vientiane Capital ຊຽງຂວາງ Xiengkhouang ໄຊສົມບູນ Xaisomboun P ro vince ວຽງຈັນ Vientiane P ro vince ຫົວພັນ Hua Phan ໄຊຍະບູລີ Sayabouly ຫຼວງພະບາງ Luang Ph r abang ອຸດົມໄຊ Oudomxay ບໍ່ແກ້ວ Bo k eo ຫຼວງນ້ຳທາ Luang Namtha ຜົ້ງສາລ Phongsali

ໃນສອງທົດສະວັດທີ່ຜານມາ, ການຜະລິດເປັດໃນອາຊີ ໄດມີຄວາມສໍາຄັນຫຼາຍຂຶ້ນ ເຊິ່ງກວມເອົາ 87% ຂອງປະຊາກອນເປັດໃນໂລກ. ໃນ ສປປ ລາວ, ຫຼາຍກວາ 90% ຂອງຄົວເຮືອນທັງຫມົດ ມີສັດປີກຢາງຫນອຍຫນຶ່ງຊະນິດ. ເປັດ ແມນປະເພດສັດປີກທີ່ມີຄວານິຍົມລຽງເປັນອັນດັບສອງ ໃນປະເທດ ແລະ ເປັດສອງຊະນິດ ທີ່ລຽງໃນປະເທດແມນເປັດເທບ (Muscovy -Cairina moschata) ແລະ ເປັດກາບ (Anas platyrhyncos). ໃນ ສປປ ລາວ, ມີສາມລະບົບການຜະລິດສັດປີກຕົ້ນຕໍຄື: ການຜະລິດສັດປີກ ແບບພື້ນເມືອງ, ຂະຫນາດນອຍ, ປອຍຢູສວນຫຼັງບານ ກວມເອົາປະມານ 84% ຂອງຊະນິດສັດປີກຂອງປະເທດ; ແບບເຄິ່ງເລັ່ງລັດ, ຂະຫນາດນອຍ ເຖິງ ຂະຫນາດກາງ, ເລັ່ງໃສການຜະລິດສັດປີກ ເພື່ອການຕະຫຼາດ ແລະ ເປັນສິນຄາ; ແລະລະບົບ ການຜະລິດສັດປີກແບບເລັ່ງລັດ, ຂະຫນາດໃຫຍ, ປະສົມປະສານ ແບບອຸດສາຫະກໍາ (Burgos et al, 2008). ລະບົບການລຽງເປັດ ແບບພື້ນເມືອງ ແມນນິຍົມກັນຢາງແຜຫຼາຍໃນສປປລາວ, ສວນໃຫຍສໍາລັບການບໍລິໂພກພາຍໃນຄົວເຮືອນ.ໃນ ສປປ ລາວ, ມີ 212,700 ຄົວເຮືອນ ລຽງເປັດທັງຫມົດ 1,788,000 ໂຕ, ກວມເອົາ 27% ຂອງຄົວເຮືອກະສິກໍາທັງຫມົດ. ແຜນທີ່ຫຼັກ ສະແດງໃຫເຫັນເຖິງ ອັດຕາສວນຂອງຄົວເຮືອນທີ່ລຽງເປັດໃນລະດັບບານ. ຈຸດທີ່ມີການລຽງເປັດຫຼາຍທີ່ສຸດ ແມນຢູທີ່ແຂວງວຽງຈັນ (261,200 ໂຕ), ຈໍາປາສັກ (217,000 ໂຕ), ໄຊຍະບູລີ (204,000 ໂຕ) ແລະ ສະຫວັນນະເຂດ (184,000 ໂຕ). ການລຽງເປັກ ໂດຍສວນໃຫຍແມນຢູໃນເຂດດິນຕ່າ ແລະ ຢູໃນເຂດ ທົ່ງພຽງໂພນສະຫວັນ. ແຜນທີ່ຫຼັກຍັງສະແດງໃຫເຫັນວາ ການລຽງ ເປັດເປັນທີ່ນິຍົມກັນໂດຍທົ່ວໄປ ແລະ ມັກຈະກະຈຸກຢູອມແອມເຂດເທດ ສະບານຂອງບັນດາແຂວງ.ລະຫວາງປີ 1999 ແລະ 2011, ປະຊາກອນເປັດ ໃນ ສປປ ລາວ ໄດເພີ່ມຂຶ້ນ 32.5% ຫຼື 318,300 ໂຕ. ເມື່ອສັງເກດກໍ່ພົບວາ ເກືອບທັງຫມົດແຂວງ ມີການເພີ່ມຂື້ນມີ ນອກຈາກ ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ, ແຂວງຫົວພັນ ແລະ ແຂວງຈໍາປາສັກ. ການເພີ່ມຂຶ້ນ 35 ສວນຮອຍຂອງການລຽງເປັດ ໃນແຂວງໄຊຍະບູລີ ຖືວາເປັນການຂະຫຍາຍຕົວທີ່ຫຼາຍທີ່ສຸດ ໃນປະເທດ. ຕາມມາດວຍ ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ແລະ ແຂວງຊຽງຂວາງ ມີການເພີ່ມຂຶ້ນ 24% ແລະ 18% ຕາມ ລໍາດັບ. ກົງກັນຂາມກັບ ແຂວງຜົ້ງສາລີ, ຫຼວງນ້ໍາທາ, ສາລະວັນ, ເຊກອງ ແລະ ອັດຕະປື ມີການເພີ່ມຂື້ນ ທິ່ຫນອຍກວາ 5% ໃນລະຫວາງປີ 1999ແລະ ປີ 2011.ເຊັ່ນດຽວກັນກັບສັດປີກອື່ນໆ, ການລະບາດຂອງພະຍາດຕາງໆ, ຄວາມຮູ ແລະ ການບໍລິການທາງ ານສຸຂະພາບສັດ, ໂພຊະນາການ ແລະ ການຄຸມຄອງ ສັດລຽງໄດກີດກັ້ນການພັດທະນາອຸດສາຫະກໍາການຽງເປັດໃນ ສປປ ລາວ. ໃນລະຫວາງປີ 2004 ແລະ 2008 ໄດມີການລະບາດຂອງພະຍາດໄຂຫວັດສັດປີກ 13 ເທື່ອ ເຮັດໃຫສັດປີກຈໍານວນ 156,000 ໂຕ ຕາຍໃນທົ່ວປະເທດ. 8 ໃນ 13 ຄັ້ງ ຂອງການລະບາດ ໄດເກີດຂື້ນໃນລະວາງ ເດືອນກຸມພາ ແລະ ເດືອນມີນາ ປີ 2007, ສວນໃຫຍແມນ ຢູໃນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ແລະ ຢູບັນດາຟາມລຽງແບບການຄາ, ສາງຜົນເສຍຫາຍເຖິງ 1 ໃນ 5 ຂອງ ຈໍານວນເປັດໄຂຂອງປະເທດ. ແຜນທີ່ໃນລະດັບແຂວງໄດສະແດງໃຫເຫັນເຖິງການຫຼດລົງຢາງຫຼວງຫຼາຍ ຂອງຈໍານວນເປັດ ໂດຍສະເພາະຢູໃນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ.

http://www.decide.la/lo/downloads/index/7%20Livestock.pdf
ຂອບເຂດການລ້ຽງເປັດໃນ ສປປ ລາວ

ຂໍ້ມູນຈາກ: http://www.decide.la

ການປະກອບສ່ວນ