ລາບປາ
ສ່ວນປະສົມ
• ປາສົດຊອຍ 2 ຈອກກາເຟ
• ຫົວຜັກບົ່ວແດງ 10 ຫົວ
• ໝາກເຂືອ 6 ໜ່ວຍ
• ກະທຽມ 1 ຫົວ
• ຜັກແພວ ຊອຍ ¼ ຈອກກາເຟ
• ຫອມບົ່ວໃບ ຊອຍ ¼ ຈອກກາເຟ
• ຜັກຫອມປ້ອມ ຊອຍ ¼ ຈອກກາເຟ
• ຫົວຫອມບົ່ວແດງ ຊອຍ 2-3 ເທົ່າຂອງບ່ວງແກງ
• ກະທຽມ 4 ຫົວ
• ນ້ຳມັນ 2 ບ່ວງແກງ
• ປາແດກ 3 ບ່ວງແກງ
• ໝາກເຜັດສຸກ 2 ໜ່ວຍນ້ອຍ
• ເຂົ້າຂົ້ວ 3 ບ່ວງແກງ
• ນ້ຳປາ 1-2 ບ່ວງແກງ
ຜັກກັບ
• ໝາກແຕງ 1 ໜ່ວຍ, ຊອຍ ແລະ ປອກເປືອກ (ຄວນປອກ ສະເພາະແຕ່ໝາກແຕງທີ່ແກ່ແລ້ວ ເທົ່ານັ້ນ)
• ຜັກຊີ, ໝາກເຜັດ, ຜັກສະລັດ ຫຼື ຜັກກະລຳ
• ຫອມລາບ, ຜັກຫອມປ້ອມ, ຜັກຫອມເປ ຫຼື ຜັກຊະນິດອື່ນໆ ທີ່ມີລົດຊາດຂົມ
• ໝາກເຜັດແດງ 3 ໜ່ວຍ
ວິທີປຸງແຕ່ງ
1. ຊອຍປາຍາວ 5 ຊມ ເພື່ອນຳມາຟັກຈົນກວ່າຈະມຸ່ນປະມານ 10 ນາທີ ເພື່ອຄວາມສະດວກຄວນໃຊ້ມີດທີ່ມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ແລະ ໜັກ
2. ຜ່າເຄິ່ງ ສຳລັບຫົວຜັກບົ່ວແດງ, ຟັກແລະຊອຍໝາກເຂືອແລ້ວ ເອົາແກ່ນຖິ້ມ ເພາະແກ່ນຈະແກ່ ແລະ ມີລົດຊາດຂົມ
3. ຈີ່ກະທຽມ, ໝາກເຂືອ ແລະ ກະທຽມຈົນກ່ວາເປືອກບາງສ່ວນຈະໄຫ້ມ ເປັນສີດຳ
4. ຂະນະທີ່ກຳລັງຈີ່ກະທຽມ ໃຫ້ຄ້າງໝໍ້ແລ້ວໃສ່ນ້ຳມັນ 2 ບ່ວງແກງ ລໍຖ້າຈົນໝໍ້ຮ້ອນ, ໃສ່ກະທຽມ ແລະ ຫົວຜັກບົ່ວດິບ ເພື່ອທອດ ຕາມດ້ວຍປາແດກ ຫຼື ນ້ຳປາ ແລະ ນ້ຳ. ຫຼັງຈາກຂົ້ວໄດ້ປະມານ 1 ນາທີ ໃຫ້ໃສ່ປາລົງໄປ ພ້ອມເກືອ ½ ບ່ວງຊາ ຂົ້ວປະມານ 4 ນາທີ ໃຊ້ບ່ວງຄົນເພື່ອແຍກປາອອກ ແລະ ປະໄວ້ໃຫ້ເຢັນ
5. ຊອຍກະທຽມ ແລະ ຫົວຜັກບົ່ວໃສ່ຄົກ ຕາມດ້ວຍໝາກເຂືອ ແລ້ວຕຳໃຫ້ເຂົ້າກັນ
6. ໃສ່ປາທີ່ຂົ້ວສຸກແລ້ວ ພ້ອມນ້ຳປາ 5 ບ່ວງແກງ, ກະທຽມ ແລະ ໝາກເຜັດ 1 ບ່ວງແກງ ລົງຄົກ ແລ້ວຕຳອີກເທື່ອໜຶ່ງ, ຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ໃສ່ເຂົ້າຂົ້ວພ້ອມນ້ຳປາອີກ 4 ບ່ວງແກງ ຫຼື ປຸງລົດຕາມຕ້ອງການ
7. ຕັກປາອອກຈາກຄົກ ເພື່ອເອົາໄປຂົ້ວໂດຍໃຊ້ໄຟຄ່ອນຂ້າງແຮງ ແລ້ວໃສ່ຜັກແພວ, ຫອມບົ່ວໃບ ແລະ ຫອມປ້ອມ, ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ
8. ຕັກໃສ່ຈານ ຕົບແຕ່ງຈານອາຫານດ້ວຍໝາກແຕງ ແລະ ໝາກເຜັດ, ກິນກັບເຂົ້າໜຽວ ແລະ ຜັກກັບ
ຂໍ້ມູນຈາກອາຫານພາກເໜືອລາວ ປຶ້ມສູດອາຫານເຮືອນພັກທ່າເຮືອ
Video recipes by Buavone