ອິດທິພົນຂອງດິນຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ
ກົດຄື ປະລິມານໄຮໂດເຈນໄອອອນ ຫຼື ປະລິມານໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນ ທີ່ຢູ່ໃນສານລະລາຍ ສານໃດແຕກຕົວໃຫ້ໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນຫຼາຍ ເອີ້ນວ່າ ກົດແກ່, ສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈນໄອອອນໜ້ອຍ ເຮົາເອີ້ນວ່າ ກົດອອ່ອນ. ປະລິມານໄນໂດຣກຊິລໄອອອນ ຫຼື ຢູ່ໃນສານລະລາຍສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ ຮີໂດຣກຊິດໄອອນຫຼາຍເຮົາເອີ້ນວ່າ ດ່າງແກ່ ແລະ ສານໃດທີ່ແຕກຕົວໃຫ້ຮີໂດຣກຊິດໄອອອນໄດ້ນ້ອຍເຮົາເອີ້ນວ່າ ດ່າງອ່ອນ
ສາເຫດຂອງການເກີດກົດໃນດິນມາຈາກຫຼາຍປັດໄຈເຊັ່ນ:
- ແກັສຄາບອນໄດອອກໄຊໃນອາກາດ ເປັນອົງປະກອບແກັສຄາບອນໄດອອກໄຊ ເມືອລະລາຍລົງໄປໃນດິນຂະນະຝົນຕົກ ນ້ຳກໍຈະລວມກັບແກັສຄາບອນໄດອົກໄຊ ໃນດິນກາຍເປັນແກັສກາກໂບນິກ
- ເກີດຈາກຂະບວນການພຸພົງເນົ່າເປື່ອຍຂອງອິນຊີວັດຖຸ, ຄວາມເປັນກົດມີຢູ່ 2 ຊະນິດຄື: ຄວາມເປັນກົດຈິງ ແລະ ຄວາມເປັນກົດແຝງ
ການວັດແທກ ຄ່າ pH ຂອງດິນຈະວັດແທກຄ່າປະລີມານໄຮໂຕຣນຽມໄອອອນ ຫຼື ໄຮໂຕຣເຈມໄອອອນ ຫຼື ຢູ່ໃນສານລະລາຍຄື: ວັດແທກແຕ່ຄວາມເປັນກົດຈິງເທົ່ານັ້ນ ເຊິ່ງບອກໃຫ້ເຮົາຮູ້ວ່າ ດິນມີຄວາມເປັນກົດຫຼາຍໜ້ອຍຍພຽງໃດ ເພື່ອປັບສະພາບດິນໃຫ້ເໝາະສຳລັບການປູກພືດ ຄ່າ pH ທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດສ່ວນໃຫ່ຍຈະຢູ່ໃນລະຫວ່າງ 5.00 ເຖິງ 6.00. ຖ້າຄ່າ pH ຕໍ່າກວ່າ 4 ສະແດງວ່າ ສານລະລາຍມີຄວາມເປັນກົດຈັດ ເຮັດໃຫ້ດິນມີແຄລຊຽມ ມັງການິດຊ່ຽມ ແລະ ໂປຣຕັດຊຽມຂ້ອນຂ້າງຕໍ່າ
ຄວາມເປັນກົດດ່າງຂອງດິນບໍ່ມີຜົນໂດຍກົງຕໍການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ ແຕ່ຈະມີຜົນທາງອ້ອມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດຄື: ເປັນຕົວຄວບຄຸມປະລິມານທາດອາຫານພືດ ທີ່ລະລາຍອອກມາໜ້ອຍເກີນໄປກໍຈະເຮັດໃຫ້ພືດຂາດທາດອາຫານທີ່ຈຳເປັນໄດ້. ນອກຈາກຄວາມເປັນກົດດ່າງ ຈະຄວບຄຸມການລະລາຍຂອງທາດອາຫານພືດແລ້ວ pH ຍັງມີອິດທິພົນຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ການທຳງານຂອງຈຸລິນຊີດິນ ຈຸລິນຊີພວກແບັກທີເຣຍ ຈະເລີນເຕີບໄດ້ໃນດິນທີ່ມີປະຕິກິລິຍາມໍ່ໆ 7.0 ສຳລັບເຊື້ອຣາ ຈະເລີນໄດ້ດີໃນດິນທີຂ້ອນຂ້າງເປັນກົດ
ພືດແຕ່ລະຊະນິດຈະມີຄ່າຂອງ Ph ທີ່ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕແຕກຕ່າງກັນໄປ ຂຶ້ນຢູ່ກັບຊະນິດຂອງພືດ ແລະ ພັນຂອງພືດຄືດັ່ງຕາຕະລາງລຸ່ມນີ້
ພືດ/ຄ່າ pH | 4.5 | 5.0 | 5.5 | 6.0 | 6.5 | 7.0 |
ເຂົ້າສາລີ | * | * | * | |||
ເຂົ້າຟາງ, ໝາກຮຸງສາ | * | * | * | |||
ຖົ່ວດິນ, ຢາສູບ, ໝາກເຜັດ, ໝາກຝັກຄຳ | * | * | ||||
ຝ້າຍ | * | * | * | * | ||
ຜັກບົ່ວ | * | |||||
ຜັກກາດຫົວ, ຜັກກາດສະຫຼັດ, ກະລຳປີດອກ | * | * | ||||
ຖົ່ວຝັກຍາວ | * | * | * | |||
ໝາກເຂືອ | * | |||||
ໝາກໂມ | * |