ປ້ອງກັນພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າໃນນາເຂົ້າ
ຕົ້ນເຂົ້າທີ່ເປັນພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າຈະມີຄວາມສູງຜິດປົກກະຕິ ສາມາດສັງເກດເຫັນໄດ້ງ່າຍ, ມີສີຂຽວແກມເຫຼືອງ ຕົ້ນເຂົ້າບໍ່ໃຫ່ຍ ໃນທີ່ສຸດກໍ່ຈະຕາຍ
ຊີວະນາໆພັນກະສິກຳ
invasive.org
ພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າເກີດຈາກແບັກທີເຣຍ Erwinia chrysanthemi ເງື່ອນໄຂການແຜ່ລະບາດພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າ ແມ່ນການໃສ່ຝຸ່ນໄນໂຕຼເຈນໃນອັດຕາສູງ ແລະ ອຸນຫະພູມຂອງອາກາດ ລະຫວ່າງ 30-35 ອົງສາເຊ ຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນເຂົ້າມີພະຍາດຫຼາຍ ແລະ ຮ້າຍແຮງ
ລັກສະນະອາການ
- ຕົ້ນເຂົ້າທີ່ເປັນພະຍາດນີ້ ຈະມີຄວາມສູງຜິດປົກກະຕິ ສາມາດສັງເກດເຫັນໄດ້ງ່າຍ, ມີສີຂຽວແກມເຫຼືອງ ຕົ້ນເຂົ້າບໍ່ໃຫ່ຍ ໃນທີ່ສຸດກໍ່ຈະຕາຍ.
- ບາງຄັ້ງຕົ້ນເຂົ້າທີ່ເປັນພະຍາດນີ້ ອາດຈະເກີດຮວງແຕ່ເມັດເຂົ້າຈະລີບຫມົດຮວງ.
ການແຜ່ລະບາດ
ພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າສາມາດຕິດມາກັບເມັດພັນ, ຕິດໄປນໍາດິນ, ອາກາດ, ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມໃນການແຜ່ລະບາດແມ່ນລະຫ່ວາງ 30-35 ອົງສາເຊ
ວິທີການປ້ອງກັນ
- ນໍາໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າ ຈາກແຫຼ່ງທີ່ບໍ່ເກີດພະຍາດນີ້ມາປູກ
- ແຊ່ແນວພັນເຂົ້າດ້ວຍນ້ໍາອຸ່ນ ທີ່ມີອຸນຫະພູມປະມານ 60 ອົງສາເຊ ຫຼື 2 ຮ້ອນ 3ເຢັນ ແຊ່ໄວ້ປະມານ 10 ນາທີ ແລ້ວຈຶ່ງນໍາໄປແຊ່ນໍ້າທໍາມະດາ.
- ເອົາເມັດພັນຄົນເຂົ້າກັບເຊື້ອຣາ Trichoderma hazilanum ໃນອັດຕາເຊື້ອ100gປະສົມເມັດພັນ 1 ກິໂລ
ວິທີການກໍາຈັດ
ສໍາຫຼວດເຂົ້ານາເປັນປະຈໍາ ເມື່ອສັງເກດເຫັນພະຍາດເຫງົ້າເນົ່າ ໃຫ້ຫຼົກອອກ ແລ້ວນໍາໄປເຜົາໄຟຢູ່ບ່ອນອື່ນທັນທີ